Mijn visie

Nog niet zo gek lang geleden...

was het in westerse landen normaal om baby’s alleen in hun wieg te leggen, de deur dicht te doen en pas ’s ochtends terug te gaan kijken.
Als het baby’tje huilde – zijn enige manier om hulp te vragen – werd dat vaak genegeerd, tot het uiteindelijk stil werd uit pure onmacht.


Heartbreaking, toch? 💔

Heb je ooit een apin haar baby op afstand zien leggen om er urenlang niet naar om te kijken? Dat bestaat niet. Primaten houden hun jong dicht bij zich, reageren op elk signaal en bieden veiligheid.


Waarom? Omdat het zo bedoeld is.

Ook mensen zijn zoogdieren – we hebben verbinding nodig om tot rust te komen.

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we intussen dat jonge baby’s zichzelf nog niet kunnen troosten. Ze hebben hun ouders nodig om zich gereguleerd en veilig te voelen. Daarom start ik ook geen slaaptrajecten op voor baby’s jonger dan 5 à 6 maanden. Hun zenuwstelsel is daar nog niet klaar voor.
Dat wil trouwens niet zeggen dat je niks kan doen – in mijn workshop over newborns leg ik uit hoe je hun slaap op een zachte, aangepaste manier kan ondersteunen.

Ook bij oudere kindjes blijft rust en verbinding essentieel om nieuwe dingen te leren, zoals goed slapen. Gelukkig groeit de bewustwording dat het ook anders kan: zacht, afgestemd en liefdevol.

Ik ga daarin nog een stap verder.


Veilige hechting staat altijd voorop. En ik geloof sterk in drie lagen van verbinding:

Verbinding met je kind
Wat heeft je kindje nodig om zich gezien en gerustgesteld te voelen, zónder dat jij jezelf verliest?

Verbinding met jezelf
Zoveel mama’s verdrinken in adviezen en lijstjes, terwijl hun intuïtie precies weet wat klopt. Ik help je om weer op dat buikgevoel te vertrouwen.

Verbinding met mij als coach
Elk gezin is anders. Slapen gaat nooit over slapen alleen. Daarom kijk ik naar het totaalplaatje – met oog voor jullie ritme, noden en dynamiek.
Want ook dat verdient zorg en respect, toch?

"Moet ik mijn kind alleen laten huilen?"

“Moet ik stoppen met borstvoeding geven om een slaaptraject te starten?"

"Kan mijn kind in onze slaapkamer blijven?"

Ik beantwoord deze en andere veelgestelde vragen hieronder voor je.

Verbinding, samen leren & een veilige hechting

Als hechtingsgerichte slaapcoach ben ik ervan overtuigd dat het van onnoemelijk belang is om het totaalbeeld voor ogen te houden. Slapen is immers zoveel meer dan slapen alleen. Jullie gezinsdynamiek en persoonlijke noden zijn uniek en verdienen een deskundige, respectvolle benadering en een op maat gemaakt slaapplan.

In mijn trajecten staan om die reden verbinding, samen leren en groeien en een veilige hechting voorop.

Ik koester een onvoorwaardelijk vertrouwen in de natuur en in de oerkracht die in elke ouder schuilt. Daarom vind ik het van cruciaal belang dat ouders op hun buikgevoel durven te vertrouwen en daar ook naar handelen.

Hou het hoofd maar boven water...


Een slecht slapend kind legt zware druk op een gezinssituatie. Ja, het kan zelfs relaties en gezinnen ontwrichten.

Mensen doen er wel eens lacherig over: “Geen zorgen, binnen tien jaar kan je weer slapen.” Maar voor ouders die echt met een slechte slaper zitten is het bittere ernst.

Hou het hoofd maar eens boven water in onze snelle, hypercompetitieve maatschappij als je weken, maanden… soms zelfs jaren teert op enkele uren slaap die je iedere nacht weer bij mekaar moet sprokkelen. En dat juist in een periode waarin je als debuterende ouder al zoveel nieuw moet (mag!) leren.

Weg met schuldgevoelens & onzekerheden


Sommige ouders hebben het gevoel dat ze moeten uitleggen of verantwoorden hoe bepaalde ongewenste situatie’s ontstaan zijn. Dat hoeft helemaal niet. Je doet wat je doet om je kind en jezelf aan zo veel mogelijk slaap te helpen. Dat maakt van jou juist een onovertroffen ouder!

Maar het kan zwaar wegen, zeker als je ondanks alle inspanningen onvoldoende herstellende slaap ervaart. Als je klaar bent voor een alternatieve aanpak, dan ben ik er voor je.

Ik wil dat je geen minuut verspeelt aan schuldgevoelens of oordelen.

Wat je huidige situatie ook is, we kijken samen vooruit. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jouw gezin vanaf morgen beter slaapt? Want vredige nachten zorgen voor dagen vol plezier en vertrouwen. En dat is precies wat ik jou uit de grond van mijn hart toewens.

Misschien vraag je je af of ik je kan garanderen dat je kindje niet zal huilen?

Het antwoord op die vraag is nee. Dat kan niemand.


Om nieuwe slaapgewoontes aan te nemen, moeten er sommige oude gewoontes afgebouwd of aangepast worden. En veranderingen roepen altijd weerstand op. Zeker kindjes die nog niet kunnen praten uiten die weerstand door te wenen.

Tijdens het traject gaan we hier veel dieper op in en bekijken we hoe we het aantal tranen tot een minimum kunnen beperken. Nabijheid is daarbij, wat mij betreft, heel belangrijk.

Ik moedig ouders aan om geduldig, liefdevol en responsief te zijn, terwijl ze hun kind de ruimte geven om de onmisbare vaardigheid van het zelfstandig in slaap te vallen onder de knie te krijgen.

Antwoorden op andere veelgestelde vragen:

  • Ik zal je nooit vragen om borstvoeding te beëindigen om met mij een slaaptraject te starten. Integendeel, ik moedig je aan om er mee door te gaan zolang je dat zelf prettig vindt. Als je (nacht)voedingen wil afbouwen kunnen we dat op een geleidelijke en respectvolle manier opnemen in het slaapplan.

  • Als je dat graag wil, kan je blijven cosleepen of je kind op dezelfde kamer laten slapen tijdens en na de coaching.

  • Ik werk met ouders van kinderen vanaf 6 maanden tot 6 jaar voor slaapcoachingtrajecten.

  • Voor baby's jonger dan 6 maanden heb ik een speciaal aanbod om samen vanaf de start gezonde slaapgewoontes te creëren en heel zachtjesaan een goed slaappatroon te vormen.

Copyright alle rechten voorbehouden © 2025